ההייטק הישראלי: תמונת מצב של שנת 2024 מתוך דוח רשות החדשנות

מאמר זה מציג מתוך דו"ח רשות החדשנות את המגמות העיקריות בענף ההייטק הישראלי, כולל גידול במספר העובדים, עלייה בתוצר ובייצוא, אך גם ירידה בהשקעות בסטארטאפים.

ה-הייטק הישראלי נמצא כיום בצומת דרכים, עם אתגרים משמעותיים לצד הזדמנויות חדשות. בעשור האחרון, ובפרט מאז 2018, חווינו גידול משמעותי בהשקעות בסטארטאפים ובגידול במספר העובדים בענף. ענף ההייטק הפך למנוע צמיחה מרכזי בכלכלה הישראלית, תורם בממוצע כ-40% מהצמיחה בתוצר מאז 2018. עם זאת, מאז 2022, נרשמה האטה בצמיחה, עם ירידה חדה של 55% בגיוסי ההון לסטארטאפים ב-2023, ירידה חדה יותר מזו שנצפתה בהאביזים בארה"ב ובחלק מהאביזים האירופיים. בנוסף, נרשמה ירידה בשיעור הצמיחה בתעסוקה בהייטק, שהעמידה ב-2023 על 2. 6%, קצב גידול גבוה מעט מקצב הגידול הטבעי של האוכלוסייה בישראל. ירידה בגיוסי ההון ובתעסוקה מעידה על אתגרים משמעותיים בענף, במיוחד עבור סטארטאפים צעירים.

ההאטה הכלכלית והמצב הביטחוני מלחמה ב 7 זירות שהיו בשנת 2024 השפיעו על הלכי הרוח בתעשיית ההייטק.

מחקרים שנערכו בקרב חברות הייטק וקרנות הון סיכון מצביעים על חששות בקרב היזמים, במיוחד לגבי גיוסי הון עתידיים. מעל לשליש מהסטארטאפים שנמצאים בתהליכי גיוס מעריכים כי יגייסו לפי שווי נמוך יותר משמעותית משוויים הנוכחי (Down Round). בנוסף, חלק מהחברות דיווחו על האטה בפעילות העסקית, עיכובים בפיתוח המוצר וצמצום תוכניות גיוס כוח אדם לשנה הקרובה.

למרות האתגרים, ההייטק הישראלי נשאר מרכזי בכלכלה, תורם כ-16% מהתעסוקה, יותר מחצי מהייצוא, שליש ממס הכנסה ו-20% מהתוצר הכללי. ההון האנושי בענף מהווה "משאב הטבע של ישראל", והשפעתו על הפעילות הכלכלית והצמיחה משמעותית. עם זאת, יש להכיר בכך שההצלחה בעבר אינה ערובה להצלחה בעתיד, וההון והמוניטין עליהם הענף מתבסס עלולים להידלדל.

ע"פ דוח רשות החדשנות המסכם את 2024 ההייטק הישראלי מתמודד עם אתגרים נוספים, כולל תלות בגורמים רב-לאומיים כמו משקיעים, חברות רב-לאומיות, לקוחות, קשרי מחקר אקדמיים ותעשייתיים, ושרשראות אספקה של חומרי גלם. פגיעה במוניטין הישראלי על רקע המצב הביטחוני עלולה להוביל לירידה במגוון מדדי פעילות, ובכך לסיכון עתיד ההייטק בטווח הקצר ובינוני.

בהתאם לכך, יש צורך במדיניות ממשלתית שתבטיח שההייטק לא יעבור לתוואי של צמצום, כפי שקרה בתחילת שנות האלפיים. ההשקעה הממשלתית בהייטק נמוכה בהשוואה ל"האבים" המרכזיים בעולם, והסתמכות גבוהה על השקעות זרות ללא כרית ביטחון מקומית משמעותית עלולה להקשות על הענף בתקופות משבר.

בטווח הקצר, המדיניות הכלכלית צריכה לנהל את ציפיות השוק ולייצר ודאות כדי לשקם את המוניטין של ישראל כיעד אטרקטיבי למשקיעי הייטק. למען הצמיחה ארוכת הטווח, חשוב להשקיע בחינוך איכותי לכלל קבוצות האוכלוסייה, בכל רחבי הארץ, ובשלבים שונים לאורך המסלול החינוכי והמקצועי.

"ההייטק הישראלי: תמונת מצב של שנת 2024" מאמר זה מדו"ח רשות החדשנות מציג שההייטק הישראלי נמצא בצומת דרכים, עם אתגרים משמעותיים לצד הזדמנויות. יש צורך במדיניות ממשלתית שתתמוך בענף, תשקם את המוניטין ותשקול את צורכי המימון של המדינה, כדי להבטיח את המשך הצלחתו של ההייטק כגורם מרכזי בכלכלה הישראלית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את התוכן? שתפו חברים

עוד בנושא

רוצים לשמוע עוד? - פנו אלינו

רשמו כאן את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם